Kawa to trunek ratujący ludzi we współczesnym świecie przed nadmiernym zmęczeniem, sennością i znacząco zwiększający ich produktywność. Gdyby nie kawa, mielibyśmy zdecydowanie mniej czasu na zmarnowanie na media społecznościowe, szybciej zasypialibyśmy przed telewizorem albo zwyczajnie – mniej by się nam chciało. Na pewno nie chciałoby się przeczytać artykułu o najpopularniejszych odmianach kawy i jak je parzyć, aby wydobyć z nich pełnię smaku, i czym je parzyć, aby w pełni nad tym procesem panować. Tak więc kubki z kawą w dłoń i czytajcie dalej!

Arabica i robusta – różnice i podobieństwa

Kawa to wychwalany i uwielbiany od wieków napój nie tylko zmniejszający senność, ale też ryzyko wystąpienia depresji. Nawet słynny Jan Sebastian Bach napisał marionetkową operę pt. „Kantata o kawie” (chyba nie trzeba tłumaczyć, co było ku temu inspiracją?), a panujący w Anglii król Karol II (XVII w.) tak bardzo przeraził się popularności kawiarni, że kazał je od razu zamknąć. Na zaledwie tydzień, bo czyn ten wzbudził takie społeczne poruszenie, że aż odbił się władcy czkawką, nie mówiąc już o spadku poparcia jakim go obdarzano…

Te fakty są dość dobrze znane, jednak dziwi to, że ludzie zazwyczaj nie potrafią odróżnić dwóch najpopularniejszych odmian kawy. Chodzi mianowicie o kawę arabica i kawę robusta. Są to dwa gatunki, które stanowią większość sprzedawanych ziaren (arabica 69%, robusta 30%), bo pozostałe dwie odmiany liberika i arabusta (hybryda arabicy z robustą) to łącznie nie więcej jak 1% ogółu sprzedaży.

Arabicę od robusty odróżnia kilka istotnych cech. Pierwszą, dostrzegalną gołym okiem jest przede wszystkim wielkość ziaren. Arabica ma nieznacznie większe ziarenka, jednak z pewnością mając tylko jedno ziarenko w palcach i nie będąc ekspertami – baristami, nie bylibyście w stanie powiedzieć, który z gatunków właśnie oglądacie. Podstawowe różnice to zawartość kofeiny. Robusta ma jej znacznie – bo prawie dwukrotnie – więcej, a kawa arabica uznawana jest ogólnie za kawę lepszą o bogatszej palecie smakowej i łagodniejszym, bardziej szlachetnym aromacie. Robusta z kolei jest kawą bardziej ziemistą o nieco mniejszych walorach smakowych, jednak jest tańsza i łatwiejsza w uprawie. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: Kawa Arabica i Robusta – czym się różnią?

Jak parzyć kawę, aby smakowała najlepiej!

Wiadomo, że kawa ze zwykłej szklanki wygląda i smakuje znacznie gorzej niż kawa z porządnego i dla niej dedykowanego kubka czy filiżanki. To jest wyposażenie niezbędne dla każdego kawosza! To jednak dopiero początek, bo można osiągnąć o wiele więcej, niż czarna „sypana” wrzątkiem zalana!

Aby cieszyć się najlepszą kawą, która nie tylko ocuci Was z marazmu i zamyślenia, ale też będzie doskonałym smakołykiem o aromacie działającym jak sole trzeźwiące, należy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Chodzi tu przynajmniej o najprostszą kawiarkę, którą z łatwością użyjecie na kuchni gazowej, elektrycznej czy indukcyjnej. Taka kawiarka to najczęściej zwykły zaparzacz, który pozwoli kontrolować moc kawy, temperaturę i szybkość jej parzenia.

Akcesoria i gadżety do parzenia kawy

Oczywiście elektryczna kawiarka albo profesjonalny ekspres ciśnieniowy do kawy to również nienajgorszy pomysł, ale pomyślcie raczej, ile tracicie pozostawiając wszystko w „rękach” automatycznej maszyny! Zamiast wydawać krocie na wymyślne urządzenia, może dobrze w pierwszej kolejności zainwestować w niedrogi spieniacz do mleka, kubek termiczny albo młynek do kawy?

Dzięki spieniaczowi mleko będzie nasycone powietrzem (czyli właśnie spienione), co sprawi, że zmniejszy się jego gęstość i po dolaniu do kawy pozostanie na jej powierzchni. Można w ten sposób przygotować efektowne café latte lub pobawić się w baristę robiącego wzory na powierzchni parzonej kawy!

Dzięki młynkowi do kawy możesz samodzielnie kontrolować stopień zmielenia ziaren, co z kolei wpłynie na aromat zaparzonego napoju, jego moc i smak (zwłaszcza finisz i goryczkę). Zarówno młynek jak i spieniacz nie są drogimi wynalazkami, zatem warto w nie zainwestować. Dołożywszy do tego jeszcze np. termiczny kubek można cieszyć się gorącą, pyszną kawą także poza miejscem zamieszkania!