„Kawa to balsam dla serca i ducha” – powiedział kiedyś natchniony Giuseppe Verdi. Trudno się nie zgodzić.
Jest wiele osób dla których dobra kawa to warunek dobrze rozpoczętego dnia, a przede wszystkim – dobrego humoru. Ale nie tylko poranki należą do tego pysznego napoju – daje on przecież konkretny zastrzyk energii także w ciągu intensywnego dnia. Zdarza się, że tryb życia nie zawsze pozwala nam wypić ją w ulubionej kawiarni. Czy jednak na pewno profesjonalny ekspres i doświadczone ręce baristy są absolutnym warunkiem wypicia dobrej kawy? Oczywiście, że nie! Przepyszną kawę możemy zrobić sami, w domowym zaciszu lub nawet kuchennym zapleczu firmy. Wystarczy zastosować kilka zasad, żeby nasz ulubiony napój smakował jeszcze bardziej!

Wysoka jakość ziaren kawy

Dobra jakość kawy jest niekwestionowanym warunkiem jej smaku. Nie ma tu jednak konkretnych wytycznych “która jest najlepsza”. Umówmy się – najlepsza to ta, która nam smakuje. Warto więc spróbować kilka, żeby zweryfikować swoje kawowe podniebienia. Szukając dobrej kawy na półkach sklepowych możemy się jednak nieco rozczarować. Są powtarzalne i wąskie gatunkowo. Dlatego w poszukiwaniu tej jednej jedynej, warto wybrać się w internetowe przestrzenie dla kawoszy. Bardzo duży wybór oferuje nam sklep online Quba Caffe z dobrą kawą. Znajdziemy tam ziarna z różnych zakątków ziemi: Peru, Afryki, Ameryki Południowej i Środkowej czy Azji. Szukając swojego smaku możemy dobrać również pożądany poziom kofeiny, słodyczy i intensywności. Znalezienie swojego ulubionego smaku to już połowa sukcesu. Co dalej?

Sposób przyrządzania dobrej kawy

Wiadomo, że najszybciej jest nabrać zmieloną już kawę łyżeczką i zalać wrzątkiem. Ta wersja jednak ogranicza pożądaną jakość smaku. Warto wyjść poza schemat i po pierwsze – zmielić kawę bezpośrednio przed zaparzeniem (elektryczny młynek robi to w kilka sekund), po drugie – zaparzyć ją za pomocą klasycznej kawiarki lub metody alternatywnej – przeczytaj najpierw sposoby parzenia kawy bez ekspresu. Te pozornie czasochłonne czynności w rzeczywistości zajmują jedynie kilka minut dłużej, a smak kawy jest nieporównywalny! Być może nie jest to poranny sposób dla osób, które lubią przedłużać ustawione w budziku drzemki, ale na pewno rewelacyjnie sprawdzi się w trakcie wizyty gości!

Przydatne akcesoria do robienia kawy

Nie wszyscy lubią małą, czarną. Niektórzy preferują wręcz mleko z dodatkiem kawy. Nie ma w tym nic złego. To kawa jest dla nas, a nie my dla niej. Dlatego warto przyprawić ją sobie ulubionymi dodatkami. Jeśli lubisz kawę ze spienionym mlekiem, ale wydaje Ci się, że wymaga to droższego sprzętu w postaci spieniacza – jesteś w błędzie! Poręczny spieniacz do mleka z wirującą sprężynką kupisz już za kilka złotych. Wystarczy podgrzać mleko i przez ok 30 sekund spieniać w naczyniu – kawa jak z kawiarni gotowa! Dla podkreślenia smaku przyjemnie jest dodać szczyptę cynamonu, odrobinę kardamonu, a może posypka z czekolady? Te dodatki świetnie sprawdzą się chłodną jesienią i zimą. Latem kawa znakomicie smakuje w obecności bitej śmietany i gałką lodów w środku!
Nie bój się eksperymentować. Dobra kawa to ulubiona kawa. Grunt, żeby jej przygotowanie było nieco bardziej przemyślane, a wtedy będzie smakować w każdej wersji.